Miért kapcsolódtak össze a drogok a szórakozással? A régi időkben, amikor az emberek törzsekben éltek, időnként a nagyobb események után, mint amilyen például egy sikeres vadászat volt, ünnepet ültek. Fellobbant a tábortűz a kunyhók között, és a törzs tagjai vidáman táncoltak, megünnepelve az esemény. Ez volt az oka a szórakozásnak. De mi történik napjainkban?


Zulu harcosok ünnepelnek
(Kép forrása: http://www.corporate-getaways.com)

 

A világ nagyot változott. A régi törzsi időkben az emberek valamilyen vidámságra okot adó eseménykor, sikeres vadászatokat vagy megnyert csatákat követően ünnepeltek és táncoltak. Ezen alkalmakkor az emelkedett hangulat adott volt. Az embereknek okuk volt az ünneplésre. 

De ahogy mondtam a világ nagyot változott. Most az ok nélküli ünneplés van az előtérben. Eljön tehát a hétvége, és ezzel együtt az úgynevezett bulik ideje. A fiataloknak úgy tűnik semmiféle oka nincs az emelkedett hangulatra. Nincs győzelem, nincs sikeres vadászat. Csak egyfajta szokás van: "Itt a hétvége, ilyenkor kell bulizni". Éjszaka van, amikor az ember aludni szokott menni. Kicsit álmos, és semmi kedve ugrándozni egy táncparkett közepén. És ekkor, életében először valaki azt ajánlja, hogy fogyasszon el valamilyen vegyi anyagot, ami meg  fogja emelni a hangulatát.

Talán mindannyian emlékszünk erre az első alkalomra.

Ennek az elfogyasztott anyagnak a hatására a személy észreveszi, hogy valóban megemelkedett a hangulata. Az elmúlt éjszaka másnapján azonban érzi a méreg (az alkohol köztudottan idegméreg) hatását. Fáj a feje, és a hangulata rosszabb mint valaha.

Bár megfogadja, hogy soha nem fog többet ilyen anyagot használni, legyen az akár csak egy alkohol tartalmú ital, újra eljön a hétvége. És mivel újra nincs oka ünnepelni, nincs sikeres vadászat, nincs megnyert csata, ami megemelné a hangulatát, annak ellenére, hogy megfogadta, hogy "soha többet", újra mérgezi magát, hogy a hangulatát megemelje.

De miért emelkedik meg a hangulat az elfogyasztott mérgek hatására? Az erről szóló Narconon előadást mindenképpen érdemes megnézni azoknak, akik meg szeretnék érteni, hogy miért terjednek annyira a drogok!  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drogstory.blog.hu/api/trackback/id/tr243549180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Könyvbirodalom · http://konyvbirodalom.blog.hu/ 2012.01.15. 16:54:21

Én azt figyeltem meg,hogy még akkor is szükséges a drog, ha megvan az emelkedett hangulat. Pl. "Megkaptam a diplomám, király! Akkor berúgunk." Szerintem ez az egész már odáig süllyedt, hogy akkor is megy az ivás, ha minden klappol.

A bulizásról meg annyit,hogy elvileg az lenne a célja, hogy a héten felgyülemlett feszültséget levezessük, kikapcsolódjunk. Csak hát, ha másnap egy egész napot fejfájással töltünk, az nem túl pihentető.

Én így látom.

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2012.01.15. 17:02:20

@Tanakodó: A példádra talán az lehet a válasz, hogy annyira megszokták, hogy részegek buli közben, hogy anélkül már nem is bírják élvezni.

Engem az akaszt ki, hogy elmennek egy buliba, és több, mint a felére nem is emlékszenek, csak azt mondogatják, hogy milyen jó volt, meg hogy mennyit ittak. De, legalábbis én, ha elmegyek egy buliba, vagy koncertre, meghúzom a határt, hogy NA, ennyi elég lesz. Mert pl. én nem azért fizetem ki a több ezer forintos belépőt egy koncertre, hogy aztán hullarészegre igyam magam, és ne emlékezzek az égvilágon semmire.

Ami pedig azt illeti, hogy ha van rá oka, akkor se képes pia vagy drog nélkül bulizni, ami szintén agyfasz, már elnézést.

Lényegében azt hiszem, ennyi.

hubozso 2012.01.15. 18:54:12

Csak egy beszélgetés:
"- Figyelj, én nem vagyok drogfüggő. Egész héten hajtok, és tulajdonképpen csak hétvégenként lazíthatok. Szombat esténként összerándul a csapat, elszívunk egy-két füves cigit és egy kicsit piázgatunk.
- Tényleg, és mikor várod már, hogy végre szombat legyen?
- Őszintén? Már hétfőn reggel!"

Sajnos megszokás, ha tompítás akkor drog! Ebben persze ludasok a TV műsorok, és nem csupán alkoholfogyasztáskor jóléttel és biztonsággal kecsegtető reklámok!
Rendszeres kép a krimikben, hogy hazamegy a fáradt nyomozó, és az első dolga benyúlni a hűtőbe kivenni egy sört! Közben megérkezik a barátja, és köszönés után mi a kérdése: Iszol egy sört?

Lázár CSaba · http://www.lazarcsaba.hu 2012.01.16. 06:59:58

Teljesen egyetértek azzal amit írtok. És nagyon jó példák. Sajnos úgy látom, hogy ez egy óriási üzlet nagyon sok embernek, és ehhez kell egy csomó "balek" akik elhiszik, hogy ezzel lázadnak...

Könyvbirodalom · http://konyvbirodalom.blog.hu/ 2012.01.16. 13:29:17

@MetalBogyó: Egyetértek. Egyébként a bulikon én is szoktam drogozni. Úgy hívják: zene. :) Az engem mindig jó kedvre derít (ami meg nem, olyan zenés partira, koncertre úgysem megyek.) És akkor nem kell vegyi anyag.

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2012.01.16. 16:56:50

@Tanakodó: Teljesen igazad van. A zene a leghatásosabb drog, akármikor lázba hoz, ellazít, felkavar, és még rengeteg dolog. Egyszerűen csak jó zenét kell hallgatni, ami nem két ritmus, és van mondanivalója. (Itt most nem stílusra értem, mielőtt valaki beleköt, hogy pfúú, miért kell leszólni ezt vagy azt, meghallgatok én minden féle zenét, ami igényes.)

Az alkohollal nem is lenne gond, ha mértékkel, és okosan fogyasztanák. Hetente egy sör, vagy vasárnapi ebéd után egy pohár bor még egészséges is lehet. Minden attól függ, hogy képes-e az ember okosan, tudatosan élni ezekkel, hogy orvosságnak lehessen őket tekinteni, vagy nem. Egyéni példákkal és hasonlóakkal most nem dobálóznék, a lényeg annyi, hogy az alkohol még akaraterő kérdése, hogy jót tesz, vagy sem (szerintem legalábbis), a drog viszont minden formában káros, és elítélendő.
süti beállítások módosítása