Mi lenne akkor, ha valaki nem úgy lenne menő arc ha drogot fogyaszt? Mi lenne, ha az lenne a menő ha nem fogyaszt drogokat? Menőnek lenni, ha tiszta vagy és vesztesnek ha drogos? Lehetséges ez? Igen! Lássuk milyen az amikor mindez megvalósul. tt van a Straight Edge (ejtsd:sztréit edzs) mozgalom, a fiatalok lázadása a drogok ellen! Követői nem fogyasztanak kábítószereket sem alkoholt, nem  dohányoznak és elítélik a futó szexkapcsolatokat.

Vágjunk mindjárt a történet közepébe, és utazzunk vissza az időben 1980-ba az Egyesült Államokba. Az amerikai alkohol törvények nagyon szigorúak, és tiltják a 21 éven aluliak alkohollal való kiszolgálását. Történetünk helyszíne San Francisco, ahol a Teen Idles punk banda koncertjére érkeznek az emberek. Ám a clubba nem engedik be a 21 éven aluliakat, az alkohol törvény miatt. De ahogy nő a tömeg a club tulajdonosának szíve megesik a várakozó srácokon, kimegy a club elé, és egy nagy fekete X-et rajzol alkoholos filccel a srácok kezére, miután szólt a csaposoknak, hogy akinek a kézfején ez a jel látható ne szolgálják ki.

sraightedge1.jpg

 A Straight Edge szimbólum a kézfejen és a felirat:
"JÓ TISZTA ÉLET, Az alkohol szívás"

Ian MacKaye, a Teen Idles, majd a Minor Threat zenekar vezetője elkezdi a módszert népszerűsíteni, s nem sokkal később az egész Egyesült Államokban bevett gyakorlattá vált az általa népszerűsített megkülönböztető módszer, ami lehetővé tette a 21 éven aluli fiatalok koncertre járását.

Maga az elnevezés is Ian MacKaye-től ered. A Straight Edge az énekes egyik dalának címe, amiben a tiszta életről énekel: "Don't smoke, Don't drink, Don't fuck'  (ne dohányozz, ne igyál, ne élj szabados nemi életet). Természetesen a Straight Edge követői is élnek nemi életet, de elítélik az alkalmi szexuális kapcsolatokat, és általában az erkölcsös élet szabályait tartják szem előtt, ami mindig is értéket adott az Embernek. Ilyenek például a becsületesség, a tisztesség a segítség nyújtása.

A mozgalom egyre jobban megerősödött, s követői a jelet 21 éves koruk után is "hordani kezdték".

De ugorjunk a jelenbe. Mielőtt azt hinné valaki, hogy a Straight Edge követői puhány nyámnyila alakok, nagyon téved, mert az alapító punk zenekara is az úgynevezett Hard Core (kemény mag) vonalba tartozott, s leginkább ez a stílus vitte tovább.

Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy mi lenne, ha egyre több kézfejen jelenne meg a nagy fekete X, és nem állna meg a hardoce punk zene kedvelőinél, hanem elterjedne a disco-kban, a fesztiválokon, és valamennyi helyen, ahol az emberek csak megfordulnak szórakozás céljából, és azt mondaná: "Én Straight Edge vagyok!"

 A Fox News  amerikai TV csatorna
beszámolója az új mozgalomról

Mi lenne, ha a színpadon egyre több zenész viselné a kezén a fekete X-et, és tartaná égőnek az önpusztító életmódot. Egy biztos: Egy új világ épülne. Egy világ, ahol csak hírből ismerik a tudatmódosító szereket.

Végezetül nézzünk meg egy dokumentumfilmet, amiben a Straight Edge mozgalom hazai követői beszélnek az életükről, és arról, hogy miért követik ezt az utat. A film megmutatja, hogy a fiatalok között hogyan lehet menő az aki Straight Edge, azaz józan, tiszta életet él, és hogyan lehet vesztes az, aki alkoholt és kábítószert fogyaszt.

FIGYELEM: A lent látható film négy részből áll, teljes hossza közel egy óra. A riportban őszinte, szókimondó beszéd, kemény hardcore zene hallható és koncert látható!

 

Pontos, teljes körű tájékoztatás arról, hogy hogyan hatnak a drogok az emberi testre és az elmére, itt nézhető meg: http://narcononbalaton.hu/ 

 

 

 

 

Pontos, teljes körű tájékoztatás arról, hogy hogyan hatnak a drogok az emberi testre és az elmére, itt nézhető meg: http://narcononbalaton.hu/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drogstory.blog.hu/api/trackback/id/tr513571283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása