Sokan nem is gondolnák, hogy miközben legális és illegális drogokat fogyasztanak, majd később gyermeket hoznak a világra, milyen tragédiát készíthetnek elő tettükkel. 

Miközben a társadalomban még mindig nincs a drog szó pontosan meghatározva, így sokan a terhességük alatt úgy fogyasztanak legális vagy illegális drogot, hogy nem tudják pontosan mit is tesznek. A drog negatív irányba befolyásolja az emberi test működését, és a legtöbb estben a fogyasztás közben annak egy része elraktározódik a szervezetben, amit a gyermek szintén beépít a sajátjába.

http_www_nowpublic_com_health_babys_smile_drug_high_mothers_4.jpg

Vigyázzunk rájuk! Nem érdemlik meg, hogy drogfüggőként szülessenek meg.
(Kép forrása: http://www.nowpublic.com/health/babys-smile-drug-high-mothers-4

 
Sok anya panaszkodik depresszióra, elhanyagoltságra a terhessége alatt, amit sok esetben orvos által felírt szerekkel igyekeznek csillapítani. Ezek, és a fiatalkori szórakozások alatt elfogyasztott anyagok aztán a születendő gyermek testének részeivé válnak, ahol akár genetikai elváltozásokat is okozhatnak.

De a legnagyobb baj sokszor a szemnek láthatatlan marad.

A megszületett gyermek az édesanya testének részeként hozzászokik a terhesség alatt fogyasztott drogokhoz. Majd a születés után ezeket az anyagokat már nem kapja az anya szervezetén keresztül, és szinte azonnal elvonási tünetek jelentkeznek.

Ilyenkor ezek a csecsemők nem sírnak, hanem sikítanak, amit a szülészeteken dolgozók ma már nagyon pontosan felismernek.

Az ártatlan fiatal gyermek, aki előtt gyönyörű jövő is állhatna, már az első napjaiban átéli azokat a kínokat amik a drogok elvonása okoz. És még el sem tudja mondani...

Tudd meg mik a drogok, és ismerd meg a működésüket filmünkön:
KATTINTS IDE! ENNYIVEL TARTOZOL MAGADNAK, ÉS GYERMEKEIDNEK!

Agy vagy Elme?

2012.06.25. 10:49

Óriási viták folynak a mai napig az elme működésével, elhelyezkedésével kapcsolatban. Mi a különbség az agy és az elme között? Első ránézésre mindezeknek semmi közük a drogfogyasztáshoz, ám ha megvizsgáljuk a területet meglepő eredményre juthatunk. 

Sajnos nekünk magyaroknak igencsak fel van adva a lecke, hiszen ha angolul beszélő filmeket eredetiben nézzük, a mind (elme) és a brain (agy) szavakat rendszerint egyaránt agynak fordítják a fordítók. Így jöhetnek létre az olyan filmbeli félrefordított kifejezések, mint az "Ürítsd ki az agyadat", amit például egy kung-fu mester mondhat. Aminek nem sok értelme van.

Az agy és az elme teljesen különböző dolog.

Az agy egy irányító központ, a test irányító központja.

Az elme egy képrögzítő és képkezelő rendszer, melyet gondolkodásra használunk. Tulajdonképpen egy olyan számítógép, ami 25 képet készít másodpercenként (most ennek a cikknek a sorait rögzíti miközben olvasod). Ezért van, hogy a mozifilmeknek 25 képnél többet kell egymás után lejátszaniuk másodpercenként, hogy összefüggőnek, ne darabosnak lássuk. Így már több értelme van a kung-fu mester szavainak: "Ürítsd ki az elmédet!", azaz tüntess el belőle minden régi képet, és ne gondolj semmire. Pontosabban: Csak érzékelj.

zodiac-heaven_blogspot_hu.jpg

Mi az agy, és mi az elme? A NARCONON Igazság a drogokról című előadása választ ad a kérdésedre!
(Kép forrása:  http://4.bp.blogspot.com/_pNwf9XcPSB0/ShsCX-_TitI/AAAAAAAAAFY/6pACK6_8wt8/s400/brain_mind.jpg

 
A drogok teljesen másképp hatnak az agyra, és másképp az elmére.

A drogok az agy idegsejtjeit károsítják, és ölik meg. De ezzel nincs vége a dolognak.

Az elme képrögzítő működésére másképp hatnak. Ilyenkor az elme homályos képeket rögzít. Egyes kábítószerek képesek összekeverni ezeket a már rögzített képeket az időben. És egyes ilyenkor rögzített események olyan késztetéseket okozhatnak későbbi életünkben, amire nem is gondolnánk, és amik könnyen tönkretehetik egy ember jövőjét.

Nézd meg, mi a különbség az agy és az elme között, és tudd meg az igazságot arról, hogyan is hatnak gondolkodásunkra, szellemi teljesítő képességünkre a már elfogyasztott drogok: http://www.narcononbalaton.hu/online_eloadas.html

Bárki válhat drogfüggővé?

2012.04.22. 07:45

Sokan úgy gondolják, hogy a drogfüggőség valami olyan dolog, ami egyik napról a másikra történik meg. Valójában semmi más nem áll távolabb az igazságtól mint ez az elképzelés.

Hogy egyből a dolog közepébe vágjunk, induljunk ki abból, hogy mindannyian tisztán jöttünk erre a világra (eltekintve azoktól a szerencsétlen sorsúaktól, akiknek az édesanyja drogfogyasztó, így a gyermek is drogfogyasztóként éli ez első 9 hónapját).

Az élet szép és vidám, elmegyünk óvodába, iskolába. És ami történni szokott, miközben éljük az életünket, a dolgok váratlanul hajlamosak szembe fordulni velünk, és az arcunkba robbanni. Elutasított szerelmek, el nem ért célok, veszekedések a szülőkkel...

Egy probléma aminek a megoldásához sokan drogokhoz nyúlnak.
(Kép forrása:  http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02091/APXPD9_2091589b.jpg )

 

És ahogy lenni szokott, az ember, legyen idős vagy akár fiatal, meglátja a páldát: Valaki drog használatával jobb hangulatba kerül a szeme láttára. Az esetek többségében a család, más esetekben a barátok-iskolatársak, és megint más esetekben a filmekben látott példa adja az első lépést a problémák drogokkal való kezeléséhez.

Ezután már azt mondhatjuk, hogy a személy elindult a drogfüggőség útján, hiszen akár alkalmanként, akár rendszeresen vegyi anyaghoz fog nyúlni, hogy kezelje a problémáját, legyen az akár csak az, hogy jobb hangulatban szeretné érezni magát. 

Innentől kezdve az illető elő van készítve, hogy tovább lépjen más anyagokra. De a függőség már jóval előtte elkezdődött. 

ÉS A LEGNAGYOBB CSAPDA EBBEN AZ, HOGY EKKOR MÉG TELJES MÉRTÉKBEN MEG VAN GYŐZŐDVE RÓLA, HOGY Ő NEM DROGFOGYASZTÓ, NEM FÜGGŐ ÉS AZ A MENNYISÉG EGYÁLTALÁN NEM KÁROS, VALAMINT HA AKARNÁ BÁRMIKOR KÉPES LENNE ABBAHAGYNI.

A sors fintora, hogy ez az elképzelés végig megmarad. Érdemes megkérdezni egy rendszeresen füvezőt arról, hogy kábítószer függőnek tartja-e magát. Meg fogsz döbbenni a választól!

Nézd meg, hogy hogyan alakul ki a függőség, és hogy mi a megoldás: http://www.narcononbalaton.hu/online_eloadas.html

 Annyi mindenki beszél a drogokról, hogy az ember csak kapkodja a fejét. De kik is tudnának hitelesebben beszélni róla, mint azok, akik a saját maguk tapasztalták meg a drogok hatásait.

Sajnos azonban a történet nem ilyen egyszerű, mert  a drogfüggők maguk sem igazán értik mi történt, történik velük. Nagyon érdekes, hogy a drogfüggő nem tartja magát drogfüggőnek. Neki az állapota teljesen normális, és meg van győződve róla, hogy minden az ellenőrzése alatt van.

De vajon valóban így van-e? 

Beszéljen most valaki, aki valóban hiteles. Egy egykori drogfüggő vallomása:

 

 

Drogok? Mik azok?

2012.02.12. 12:19

 Mielőtt drogokról beszélhetnénk tudnunk kell, hogy mik azok. Ennek nézünk ma röviden  utána. Tehát induljon a drognyomozás! 

A drog szó a német trocken szóból származik, amely azt jelenti, hogy száraz. Innen került át a nemzetközi használatba, s a különböző növényi és állati erejű hatóanyagot hordozó anyagoknak lett a gyűjtőneve a Drug, avagy ahogyan mi használjuk, a Drog. 

Ezek a drogok biztosítják a hatóanyagokat a különböző gyógyszerészeti készítmények részére. 1823-ban aztán New Orleans-ban megnyitotta kapuját az első Drug Store, azaz Drogéria. A drogériák kezdetben illatszert, gyógyszereket és vegyszereket is árultak.

Egy korabeli drug store, azaz drogéria.
(Kép forrása:  http://www.piercemattiepublicrelations.com )

 

Az idő múlásával ezek a területek különváltak, megjelentek a gyógyszertárak, a vegyszer és illatszer boltok.

A drog szó végül folytatta történelmi útját, s elnyerte végső jelentését. E szerint a drog olyan anyag, mely megváltoztatja a központi idegrendszer működését, s használatának abbahagyása elvonási tünetekkel jár. 

Az Ember ősidők óta használ a fenti meghatározás szerinti drogokat. Ide tartoznak az olyan anyagok, mint az alkohol, a koffein és a nikotin is ugyanúgy mint a vényre kapható szerek és a kábítószerek is.

Az idők során az emberek megfigyelték, hogy ezek az anyagok hatnak a lelki állapotukra, és a kellemetlenségek valamint a problémák elöli menekülés eszközeként általánosan használtakká váltak, sajnos anélkül, hogy azok igazi hatása számukra ismert lett volna.

Kevesen tudják, hogy a drogok csak nagyon rövid ideig adnak "megoldást" a problémákra. Mikor a drogok távoznak a szervezetből, s elmúlik a hatásuk, a személy újabb, sokszor egyre nagyobb adagokkal kénytelen "kezelni" azt, ami miatt az adott drogot használja. 

Hogy megismerd a drogok igazi hatásait, nézd meg az "Igazság a drogokról" című előadást MOST: Igazság a drogokról Online előadás

A drog mint megoldás

2012.02.05. 14:30

Mielőtt kedves olvasó felháborodottan felemelné a szavát, egy perc türelmét kérem, és vizsgáljuk meg a droghelyzetet egy olyan oldalról, ami szokatlannak tűnhet, ám a cikk végére talán másként látja majd a fenti címet.

A fiatalok számára a szórakozóhelyeken
sokszor a feloldódásra megoldás a drog
(Kép forrása: stefania.hu)

Először is nézzük meg mit is jelent a drog szó. A drog olyan anyagot jelent, ami ha az emberek testébe jut, annak működésére negatívan, rombolóan hat.

Így a drogok közé kell sorolnunk minden olyan anyagot, mint a kávé, a cigaretta, az alkohol, a kábítószerek, az oldószerek és a vényre kapható szerek is.

Az előbbiek mind-mind tartalmaznak olyan anyagot, mely károsan hat a szervezetre, s csak a mennyiség az ami miatt nem öli meg a fogyasztóját azonnal.

Ezeket az anyagokat HATÓANYAGNAK hívhatjuk. 

A cigaretta hatóanyaga a nikotin. Az alkoholos italok hatóanyaga az alkohol, azaz etanol. A marihuána hatóanyaga a THC, a tetrahydrocannabinol. És a sort lehetne folytatni, hiszen mindegyik szernek megvan a pontosan meghatározott hatóanyaga.

De felmerül a kérdés: Ha az emberek tudják, hogy ezek az anyagok mérgezőek, miért fogyasztják őket mégis? 

Ahogy mondani szokták, "a kérdés jogos".

A válasz pedig: Az emberek azért fogyasztják a drogokat, mert megoldás számukra valamilyen nem optimális dologra, amit saját magukkal kapcsolatban vagy a környezettel kapcsolatban érzékelnek.

Igen-igen. Tegye csak fel magának a kérdést:

Mire megoldás a reggeli kávé? Vagy mire megoldás egy szál cigaretta, vagy akár egy pohár ital? 

Van aki azért fogyaszt kávét, mert a fáradtságát kezeli vele. Van aki csak az unalmát. Van aki azért iszik egy pohárral, mert oldottabban tud kommunikálni vagy kevésbé érzékeli a problémáit.

Ugyanígy van ez a kábítószerekkel is. A használója megoldásként használja valamire, amit úgy érez, a drog nélkül nem tudna elérni.

És most jöjjön egy kis feladat. Nézze meg az erről szóló teljes előadást, majd figyelje meg a saját szemével, hogy a környezetében kinek, mire adnak megoldást a drogok, fogyasztásukkal milyen nem optimális állapot igyekeznek orvosolni.

Az előadás megtekintéséhez kattintson ide: http://www.narcononbalaton.hu/online_eloadas.html 

 Úgy tűnik sok ember követ el lassú öngyilkosságot, és még csak nem is tudnak róla. Sokan csodálkoznak azon, hogy nem érzik jól magukat a bőrükben, s közben nem is gondolnak arra, hogy a bőrünk alatt sok kis élőlényről kellene gondoskodnunk. Csendes kis élőlényekről, akik a végsőkig segítenek, s akikről talán tudomást sem veszünk.

Senki sem vitatkozik azzal, hogy a testünk sejtekből áll. Talán még azzal sem, ha ezek a sejtek megbetegszenek megbetegedhet az egész test. Néhányan azonban lehet, hogy nincsenek annak tudatában, hogy ezeknek a sejteknek az állapota hatással van az ember közérzetére.

 

A kis élőlény közül egy, amelyik rendületlenül dolgozik azért,
hogy a testünk működőképes legyen.
Az emberek többsége sokszor nem is gondol rájuk és tudtán kívül kínozza és mérgezi őket, s csodálkozik, amikor feladják a harcot, és a test egyre rosszabb állapotba kerül, s végül nem működik tovább.
(Kép forrása: http://termtud.akg.hu/okt/10/embertan/1sbiol.htm)

 

Úgy tűnik napjainkra az emberek sokkal többet foglalkoznak az autójuk egészségéről, mint a saját testük egészségéről. Azt is mondhatnám, ha úgy foglalkozna valaki az autójáról, mint ahogy a saját testével, akkor az a jármű hamar tönkremenne.

A testünk sejtekből áll. Ezek kis élőlények. Még akkor is azok, ha nem látjuk őket. Sok-sok ilyen kis élőlény együttes működése teszi lehetővé, hogy a test egésze működjön. Nagyon érdekes, hogy ezt még akkor is megteszi, ha a tulajdonosa a legszörnyűbb dolgokat követi is el ellenük. Úgy tűnik a végsőkig kitartanak.

Ezeknek a kis élőlényeknek taplálékra van szükségük. Ezek a fehérje, az ásványi anyagok, a vitaminok és víz.

Olyan, mint az autónk. Ha dízel autónk van, akkor gázolajra, ha benzines, akkor benzinre, tehát a MEGFELELŐ üzemanyagra van szüksége a működéshez. Biztos hallott már olyanról, hogy valaki rossz üzemanyag fajtát tankolt az autójába. Mi történt ekkor? Az autó megállt, vagy rosszabb esetben tönkrement. Ugyanígy ha valakinek az autójából kifogy a hűtővíz és nem veszi észre, a motor túlhevül és tönkremegy.

Így van ez a saját testünkkel, és a testünket alkotó sejtekkel is. A megfelelő üzemanyagra van szükségük.

De menjünk ennél tovább. Határozzuk el, hogy tönkretesszük az autónkat. Mit kellene tennünk? Kezdeti lépésként adagolhatunk egy kis homokot a motorba. Aztán folytathatnánk egy kis víz hozzáadásával a benzinhez vagy a gázolajhoz. Előbb utóbb el fogjuk érni a kívánt célt: Az autó tönkremegy, használhatatlanná válik.

Akkor most nézzük a testet. A test sejtekből áll, és megvan a neki megfelelő üzemanyaga. Határozzuk el, hogy tönkretesszük. Mit kellene tennünk? Kezdeti lépésként adjunk neki sok szénhidrátot, és cukrot és vonjuk meg tőle a vitaminokat, ásványi anyagokat. Aztán ne adjunk neki kellő mennyiségű folyadékot és fehérjét. Ennek hatására a sejtek alultápláltak és rossz állapotúak lesznek. Ennek a legkülönbözőbb jelei lesznek betegségek formájában. Ezek a betegségek a jelző berendezések. Ugyanúgy, mint az autónk műszerfalán a kis lámpák. Egyre több lámpa kezd jelezni és kezd elfogyni a lóerő!

De gyorsítsuk meg a folyamatot, és adjunk a sejteknek közvetlenül mérget. Az első lehetőség az alkohol (más néven ethanol, amivel az autónk vidáman működik), s ami köztudottan idegméreg. Megöli az idegsejteket. Ezt már nagyon kis mennyiségnél is lehet érezni, hiszen az információ továbbításért felelős sejtek haldoklásakor vagy halálakor romlik a látás, és általában a test érzékelése.

Ha valaki még hatékonyabb akar lenni, további méreganyagokat juttat el a sejtjeihez a legkülönfélébb drogok formájában. Nem is részletezném ezeket.

És most jöjjön egy feladat. Megkérlek kedves olvasó, hogy legközelebb mikor beteg emberekkel találkozol (erre legjobb egy kórházba bemenni), kérdezd meg tőlük: Milyen üzemanyaggal működtetik a sejtjeiket és a testüket? Szoktak-e méreg anyagokat adni nekik?

MEG FOGSZ LEPŐDNI A VÁLASZOKON, ÉS TÖBBÉ NEM LESZ KÉRDÉS SZÁMODRA, HOGY MI AZ OKA ANNAK A RENGETEG BETEGSÉGNEK, AMIT AZ EMBEREK GYAKORLATILAG MAGUK, SOKSZOR HOSSZÚ KITARTÓ MUNKÁVAL ÁLLÍTANAK ELŐ.

Így ha valaki elkezdi a megfelelő üzemanyagot, és egy kicsit kevesebb méreganyagot adni a sejtjeinek már az is óriási előre lépés. A csendes kis élőlények meghálálják.

Nézd meg a drogok (méreg anyagok) hatásáról szóló előadást, és ismerkedj meg azzal a szervezettel, amelyik képes a mérgezés hatásait megszüntetni: http://narcononbalaton.hu/ 


Ha valaki is kicsit közel került az értékesítés területéhez, akkor tudhatja, hogy az eladást lépcsőzetesen kell felépíteni. Lehet ez mosópor vagy műszaki cikk. Először egy ingyenes termék kóstoltatás, aztán egy kicsit drágább de kisebb kiszerelésű, majd jöhetnek a nagy egység- és utántöltő csomagok. Nézzük meg, hogyan működik ez a drogok területén?

Mint ahogy fent láthattuk a marketing alapképlete igen egyszerű. Ingyenes vagy olcsó próba, aztán mikor a termék bizonyított, jöhet az egyel magasabb kategória, s mikor az is bizonyított, jöhet a következő és így tovább. Valójában ha valaki jó a marketing (azok a módszerek, ahogyan kívánatossá teszünk egy terméket) területén akkor olyan módszert tud kitalálni, ami a fogyasztást elkezdeti a személlyel, majd az egyre drágább termékeket képes neki eladni.

drog1_http_i_telegraph_co_uk.jpg
 A "Nem drog"
(Kép forrása: i.telegraph.co.uk)  

A drogok (méreg anyagok, amik a test működésére negatívan hatnak, pontos működésük a Narconon Balaton oldalon itt látható) esetében sincs ez másképp. 

Tehát ha drogot akarnánk eladni, a feladat az, hogy a személy megtapasztalja, hogy az anyag (legyen bármiféle mérgező anyag) hangulat javulást, és különleges érzést ad neki. (Természetesen a mérgezésnek később lesz érezhető negatív hatása, de a szervezet addigra hozzászokik az adott anyaghoz és a személy újra át akarja majd élni az "élményt".)

Három feladatunk van. Az első feladat megtapasztaltatni  a személlyel  a hamis "hangulat emelő" élményt.

drog2_homestayglobal_com.jpg
 A könnyű drog
(Kép forrása: homestayglobal.com)

Ezt legkönnyebben egy olyan anyaggal tudjuk elérni, amit az emberek nem tartanak annak ami.

Hozzuk hát létre az első kategóriát. A személy ennek használata során megtapasztalja azt a furcsa állapotot, amit a drogok okoznak, és hozzászoktatja a szervezetet a méreganyagokhoz.

Ezért ezt a terméket nevezzük el NEM DROGNAK.

Második lépéskét szükségünk van egy másik termékre, amiről a személy már tudja, hogy drog, viszont azt is gondolja, hogy ez a dolog nem annyira káros. Ennek a kategóriának olyan nevet kell adni, ami egyben a kevéssé károsságot és az olcsóságot is sugallja.

Ezért ezt a terméket nevezzük el KÖNNYŰ DROGNAK.

drog3_flarenetwork_org.jpg
 A Kemény drog
(Kép forrása: flarenetwork.org)

Másrészt szükségünk van magasabb kategóriás, drágább termékre, amire a törzsvásárló tovább tud lépni, és ami státusz szimbólumként is működik.

Ezért ezt a terméket nevezzük el KEMÉNY DROGNAK.

És kész is van a tökéletes értékesítési tervünk gerince, amire építeni lehet.

 

Három további tökéletes marketing húzás, amivel támogathatjuk a fenti stratégiát:

 

1. Ha el tudjuk érni, hogy bizonyos alapvető tudatbefolyásoló anyagot az emberek ne tartsanak drogoknak ("NEM DROGOK"), akkor az általunk KÖNNYŰ DROGNAK nevezett termék kategóriát könnyebb elérhetővé tenni. Ennek oka, hogy azt a bizonyos "módosult tudatállapotot" a személy már a NEM DROGOKKAL is megtapasztalja, s hatása alatt a KÖNNYŰ DROG első használata könnyedén elérhető. Így a "NEM DROGOT" nevezhetjük "Bevezető terméknek" is. (Egyes statisztikák szerint az úgynevezett könnyű drogot az esetek túlnyomó többségében alkohol, azaz "NEM DROG" befolyása alatt próbálják ki az emberek először, nem józan, tiszta állapotban). Ha ezeknek az anyagoknak a használatát szokássá tesszük és a kultúra részévé válik, használatuk mindennapos, akkor teljesítettük ezt a pontot.

2. A Könnyű drog elnevezés vonzza az új használót, és taszítja a régit, aki előre akar lépni. Ez egy egyszerű ám brilliáns piaci módszer, így ezen a területen is működni fog. Ráadásul az elnevezés ki fogja alakítani a személyben azt a téves elgondolást, hogy ezekre az anyagokra nem lehet rászokni, hiszen "könnyűek" (mekkora tévedés!).

3. A végső termék, a kemény drog sugallja, hogy "ha kemény vagy ezt használod". Ismét tökéletes elnevezés, hiszen rengeteg dolgot teljesít. A használója keménynek érezheti magát, akár egy kemény sportautóban vagy motoron feszítő fickó. Ez a kategória teszi a többi alacsonyabb kategóriás terméket a vevő szemében kevésbé ártalmasnak, hiszen meg tudja nyugtatni a lelkiismeretét az egyes adagok elfogyasztása előtt, közben és után, "Én nem használok olyan erős anyagot".

Mi lenne akkor, ha valaki nem úgy lenne menő arc ha drogot fogyaszt? Mi lenne, ha az lenne a menő ha nem fogyaszt drogokat? Menőnek lenni, ha tiszta vagy és vesztesnek ha drogos? Lehetséges ez? Igen! Lássuk milyen az amikor mindez megvalósul. tt van a Straight Edge (ejtsd:sztréit edzs) mozgalom, a fiatalok lázadása a drogok ellen! Követői nem fogyasztanak kábítószereket sem alkoholt, nem  dohányoznak és elítélik a futó szexkapcsolatokat.

Vágjunk mindjárt a történet közepébe, és utazzunk vissza az időben 1980-ba az Egyesült Államokba. Az amerikai alkohol törvények nagyon szigorúak, és tiltják a 21 éven aluliak alkohollal való kiszolgálását. Történetünk helyszíne San Francisco, ahol a Teen Idles punk banda koncertjére érkeznek az emberek. Ám a clubba nem engedik be a 21 éven aluliakat, az alkohol törvény miatt. De ahogy nő a tömeg a club tulajdonosának szíve megesik a várakozó srácokon, kimegy a club elé, és egy nagy fekete X-et rajzol alkoholos filccel a srácok kezére, miután szólt a csaposoknak, hogy akinek a kézfején ez a jel látható ne szolgálják ki.

sraightedge1.jpg

 A Straight Edge szimbólum a kézfejen és a felirat:
"JÓ TISZTA ÉLET, Az alkohol szívás"

Ian MacKaye, a Teen Idles, majd a Minor Threat zenekar vezetője elkezdi a módszert népszerűsíteni, s nem sokkal később az egész Egyesült Államokban bevett gyakorlattá vált az általa népszerűsített megkülönböztető módszer, ami lehetővé tette a 21 éven aluli fiatalok koncertre járását.

Maga az elnevezés is Ian MacKaye-től ered. A Straight Edge az énekes egyik dalának címe, amiben a tiszta életről énekel: "Don't smoke, Don't drink, Don't fuck'  (ne dohányozz, ne igyál, ne élj szabados nemi életet). Természetesen a Straight Edge követői is élnek nemi életet, de elítélik az alkalmi szexuális kapcsolatokat, és általában az erkölcsös élet szabályait tartják szem előtt, ami mindig is értéket adott az Embernek. Ilyenek például a becsületesség, a tisztesség a segítség nyújtása.

A mozgalom egyre jobban megerősödött, s követői a jelet 21 éves koruk után is "hordani kezdték".

De ugorjunk a jelenbe. Mielőtt azt hinné valaki, hogy a Straight Edge követői puhány nyámnyila alakok, nagyon téved, mert az alapító punk zenekara is az úgynevezett Hard Core (kemény mag) vonalba tartozott, s leginkább ez a stílus vitte tovább.

Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy mi lenne, ha egyre több kézfejen jelenne meg a nagy fekete X, és nem állna meg a hardoce punk zene kedvelőinél, hanem elterjedne a disco-kban, a fesztiválokon, és valamennyi helyen, ahol az emberek csak megfordulnak szórakozás céljából, és azt mondaná: "Én Straight Edge vagyok!"

 A Fox News  amerikai TV csatorna
beszámolója az új mozgalomról

Mi lenne, ha a színpadon egyre több zenész viselné a kezén a fekete X-et, és tartaná égőnek az önpusztító életmódot. Egy biztos: Egy új világ épülne. Egy világ, ahol csak hírből ismerik a tudatmódosító szereket.

Végezetül nézzünk meg egy dokumentumfilmet, amiben a Straight Edge mozgalom hazai követői beszélnek az életükről, és arról, hogy miért követik ezt az utat. A film megmutatja, hogy a fiatalok között hogyan lehet menő az aki Straight Edge, azaz józan, tiszta életet él, és hogyan lehet vesztes az, aki alkoholt és kábítószert fogyaszt.

FIGYELEM: A lent látható film négy részből áll, teljes hossza közel egy óra. A riportban őszinte, szókimondó beszéd, kemény hardcore zene hallható és koncert látható!

 

Pontos, teljes körű tájékoztatás arról, hogy hogyan hatnak a drogok az emberi testre és az elmére, itt nézhető meg: http://narcononbalaton.hu/ 

 

 

 

 

Pontos, teljes körű tájékoztatás arról, hogy hogyan hatnak a drogok az emberi testre és az elmére, itt nézhető meg: http://narcononbalaton.hu/

 

 

Valljuk be, sajnos nagyon kevés fiatal érzi igazán jól magát az otthoni környezetben. Gondoljunk csak vissza arra, amikor eljött a szeptember, vége lett a nyárnak, és elkezdődött az iskola. A hangulata az embernek ilyenkor óriásit zuhan. Ha ehhez még hozzávesszük a szülői türelmetlenséget és a tanulási nehézségeket, nem nehéz eljutni addig a gondolatig hogy a fiatalok elkezdenek keresni valamilyen megoldást.

A rossz iskolai hangulat és a tanulási nehézségek is a drogok felé mozdítják el a fiatalokat
(Kép forrása: http://www2.aes.ac.in)

Valljuk be őszintén, hogy a gyermekkor nem mindig a boldogságról és a szabadságról szól. A félelem a vizsgáktól a rossz osztályzattól és a szülői szigortól nem feltétlenül tartozik legszebb emlékeink közé. Ki ne lett volna dühös vagy mérges egy-egy tanárára vagy akár a szüleire valamikor? Ki ne gondolna vissza egy kis félelemmel arra, ha ezeket az időket újra kellene élni?

Természetesen az ember felnőtt fejjel ezt már kicsit másként látja, hiszen akinek van gyermeke tudja, a srácokat valahogy fel kell nevelni és néha féken kell tartani. 

De tegyük fel magunknak a kérdést: Ha annak idején nem lettünk volna kicsik, és nem féltünk volna a megtorlástól, vajon eltűrtük volna a sokszor kegyetlen a bánásmódot?

S mivel a fiatalok rá vannak kényszerülve, hogy elviseljék bármit tesznek is velük, ezért valamilyen megoldást keresnek. Úgy érzik valamit tenniük kell. És meg is érkeztünk a fiatalkori lázadáshoz.

Hogyan tud lázadni egy fiatal? Az öltözködésével és a viselkedésével. Amit tenni tud, az az, hogy elkezdi bosszantani a környezetét. És ennek a lázadásnak az élén megtalálhatjuk a fiatalok példaképeit a rock és popsztárokat, akik azt mondják: "OK haver figyelj, ezek mind idióták, hagyd őket a fenébe, és élj szabadon ahogy mi!"

Snoop Dogg a Zamárdiban megrendezésre kerülő Balaton Soundon is több ezer ember előtt szívta a marihuana fogyasztást szimbolizáló cigarettát
(A kép illusztráció. Forrás: tokeofthetown.com)

Így volt ez régen is, mikor a Beatrice, az Edda és a P. Mobil vagy a Sex Pistols és az AC/DC énekelt erről, és így van most is, amikor a Metallica, a Slipknot vagy Snoop Dogg.

Teremtenek egy alternatív világot, amiben nincsenek benne azok a szörnyűségek, mint aziskola és sokszor a szülői otthon börtöne.

 

Emlékezzünk csak, mit is éneket a híres Pink Floyd A Fal című dalában?

 

 A Pink Floyd híres dala és videója

We don't need no education.
We don't need no thought control.
No dark sarcasm in the classroom.
Teacher, leave those kids alone.

Szabad fordításban:
Nincs szükségünk oktatásra.
Nincs szükségünk gondolat ellenőrzésre, 
Sötét gúnyra az osztályteremben.
Tanár, hagyd békén azokat a gyerekeket.

De ugyanezt az alternatív, párhuzamosan választható világot teremtik meg a rap sztárok, és a legnagyobb dance és house ikonok is. 

És ez egyáltalán nem baj. Ez az ami reményt ad a fiataloknak, hogy van kiút a fentiekben leírt elnyomásból és a felnőttek erkölcstelen és korrupt világának mocskából.

A baj csak az, hogy ezeknek a sztároknak a kezében megtalálhatjuk a drogokat a lehető legkülönbözőbb formában, amit a fiatalok a lázadás jelképeként azonosítanak be.

A Drogot: az alkoholt és a kábítószert menővé teszik.

Ahogy Ganxta Zolee a Való világ című dalának refrénjében ismétli:
" Isten hozott nálam öcsém, ez a való világ, Pénz, drogok, fegyverek, na meg a p**ák.

A drog a lázadás jelképévé vált, amivel az baj, hogy úgy kezdik el használni, hogy valójában nem tudnak róla túl semmit. Nem tudják milyen hatással van a szervezetükre és az elméjükre. Ez így nem tisztességes!

A tisztességes az lenne, ha ezekről mielőtt választanának pontos tájékoztatást kapnának.

Régen csak az alkohol volt hazánkban széles körben elérhető, és csak a legelvetemültebbek használtak ragasztót vagy más oldószert.

Mára azonban a helyzet megváltozott. Az alkohol mellett megjelentek a legkülönbözőbb kábítószerek. Gyakorlatilag mára minden zenei stílusnak megvan a saját tudatmódosító szere.

Pontos, teljes körű tájékoztatás arról, hogy hogyan hatnak a drogok az emberi testre és az elmére, itt nézhető meg:
http://narcononbalaton.hu/

 

Miért kapcsolódtak össze a drogok a szórakozással? A régi időkben, amikor az emberek törzsekben éltek, időnként a nagyobb események után, mint amilyen például egy sikeres vadászat volt, ünnepet ültek. Fellobbant a tábortűz a kunyhók között, és a törzs tagjai vidáman táncoltak, megünnepelve az esemény. Ez volt az oka a szórakozásnak. De mi történik napjainkban?


Zulu harcosok ünnepelnek
(Kép forrása: http://www.corporate-getaways.com)

 

A világ nagyot változott. A régi törzsi időkben az emberek valamilyen vidámságra okot adó eseménykor, sikeres vadászatokat vagy megnyert csatákat követően ünnepeltek és táncoltak. Ezen alkalmakkor az emelkedett hangulat adott volt. Az embereknek okuk volt az ünneplésre. 

De ahogy mondtam a világ nagyot változott. Most az ok nélküli ünneplés van az előtérben. Eljön tehát a hétvége, és ezzel együtt az úgynevezett bulik ideje. A fiataloknak úgy tűnik semmiféle oka nincs az emelkedett hangulatra. Nincs győzelem, nincs sikeres vadászat. Csak egyfajta szokás van: "Itt a hétvége, ilyenkor kell bulizni". Éjszaka van, amikor az ember aludni szokott menni. Kicsit álmos, és semmi kedve ugrándozni egy táncparkett közepén. És ekkor, életében először valaki azt ajánlja, hogy fogyasszon el valamilyen vegyi anyagot, ami meg  fogja emelni a hangulatát.

Talán mindannyian emlékszünk erre az első alkalomra.

Ennek az elfogyasztott anyagnak a hatására a személy észreveszi, hogy valóban megemelkedett a hangulata. Az elmúlt éjszaka másnapján azonban érzi a méreg (az alkohol köztudottan idegméreg) hatását. Fáj a feje, és a hangulata rosszabb mint valaha.

Bár megfogadja, hogy soha nem fog többet ilyen anyagot használni, legyen az akár csak egy alkohol tartalmú ital, újra eljön a hétvége. És mivel újra nincs oka ünnepelni, nincs sikeres vadászat, nincs megnyert csata, ami megemelné a hangulatát, annak ellenére, hogy megfogadta, hogy "soha többet", újra mérgezi magát, hogy a hangulatát megemelje.

De miért emelkedik meg a hangulat az elfogyasztott mérgek hatására? Az erről szóló Narconon előadást mindenképpen érdemes megnézni azoknak, akik meg szeretnék érteni, hogy miért terjednek annyira a drogok!